Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης / Μεσσηνία





Ένα χιλιόμετρο περίπου από το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Συχνά αναφέρεται και ως Μονή Καλογραιών, όνομα ταιριαστό, καθώς από την ίδρυσή της έως σήμερα αποτελεί σταθερά μοναστήρι γυναικείο, προσφέροντας μάλιστα σημαντικό έργο στη μεσσηνιακή κοινωνία. Η Μονή ιδρύθηκε το 1796 από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ιερομόναχο και διδάσκαλο. Το καθολικό της έχει χτιστεί επάνω σε αρχαιότερο ναό, του 13ου αιώνα. Εκτός από αυτό, στη Μονή υπάρχει κι άλλος ναός, αφιερωμένος στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
Η Μονή Καλογραιών υπήρξε πάντα αρωγός των κατατρεγμένων σε ώρες ανάγκης, προσφέροντας φιλανθρωπικό έργο, φιλοξενία στα ορφανά παιδιά του πολέμου και, σε πιο πρόσφατους χρόνους, κατάλυμα και τροφή στους σεισμόπληκτους του 1986. Χαρακτηριστική της Μονής είναι η παραγωγή υπέροχων υφαντών από τις μοναχές, που ξεκίνησε όταν σε παλαιότερους χρόνους καλλιεργούνταν εκεί μετάξι. Τα εργόχειρα αυτά είναι ξακουστά σε όλον τον κόσμο και έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία.
Μονή Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης
Μονή Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης
Στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού, συναντάμε την Ιερά Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γνωστή και ως Μονή Καλογραιών. Η Μονή δημιουργήθηκε το 1796 από τον ιερομόναχο και δάσκαλο Γεράσιμο Παπαδόπουλο από την Καλαμάτα και λειτουργεί έκτοτε αδιάκοπα ως γυναικείο μοναστήρι που, ας σημειωθεί, είναι παλαιοημερολογίτικο.
Η Μονή χτίστηκε επάνω σε έναν εγκαταλελειμμένο ναό του 13ου αιώνα, όπως φαίνεται και από τη δεξιά εξωτερική πλευρά του Αγίου Βήματος. Από τον παλιό ναό σώζεται στην Πρόθεση η τοιχογραφία που απεικονίζει την Άκρα Ταπείνωση. Η τελευταία ανακαίνισή της έγινε ύστερα από το σεισμό του 1986 και τις ζημιές που είχε προκαλέσει. Στην κεντρική αυλή της Μονής υπάρχει και ένας δεύτερος ναός, αφιερωμένος στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
Από την αρχή της ίδρυσής του, το μοναστήρι αυτό έχει δεχθεί εκατοντάδες νεαρά κορίτσια που θέλησαν να ασπασθούν το μοναστικό βίο, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ήταν αφιερωμένο στη βοήθεια των κατατρεγμένων και των αδύναμων, βοηθώντας ορφανά, σεισμόπληκτους και πολεμόπληκτους, προσφέροντας στέγη και φαγητό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Μονής Καλογραιών ήταν τα υπέροχα υφαντά που δημιουργούσαν οι καλόγριες και εξακολουθούν μέχρι σήμερα, τηρώντας τον παραδοσιακό τρόπο, του αργαλειού: υπέροχα τραπεζομάντιλα, κουρτίνες, πετσέτες, κεντητά άμφια, αλλά και το χαρακτηριστικό Καλαματιανό μαντήλι, όλα υφαίνονται εδώ και πωλούνται από το μαγαζάκι της Μονής. Τα υφαντά της Μονής Καλογραιών έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά και έχουν τιμηθεί αρκετές φορές με βραβεία και επαίνους.
Εκτός από το υφαντήριο και το πωλητήριο, η Μονή διαθέτει επίσης σκευοφυλάκιο-μουσείο, όπου φυλάσσονται διάφορα πολύτιμα αντικείμενα: άμφια, ιερά σκεύη, εικόνες ανεκτίμητης αξίας, τμήμα του παλιού τέμπλου, αλλά και λείψανα διαφόρων αγίων της ορθόδοξης πίστης είναι μερικοί μόνο από τους θησαυρούς που φυλάσσονται εδώ. Υπάρχει επίσης πλούσια βιβλιοθήκη, εξοπλισμένη όχι μόνο με θεολογικά, αλλά και με βιβλία ποικίλου ενδιαφέροντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Kαλαμάτα